Rehabilitacijski program

Senzorna integracija

Senzorna integracija

Senzorna integracija je sposobnost uređivanja osjetnih utisaka da bi oni bili korisno upotrijebljeni. Drugim riječima, senzorna integracija podrazumijeva preradu informacija i omogućuje učinkovitu interakciju s okolinom i s ljudima. Disfunkcije senzorne integracije mogu se pojaviti u jednom ili više sustava (taktilnom, vestibularnom, proprioceptivnom, vizualnom, auditivnom, limbičkom, gustativnom i olfaktornom sustavu).

Tretmani ili terapije senzorne integracije provode se u senzornoj sobi. Senzorna soba je opremljena opremom za poticanje svih osjetnih sustava. Sprave moraju biti sigurne i prilagođene djetetu te se upravo zbog toga nabavljaju iz specijaliziranih trgovina. U senzornoj sobi radi senzorni pedagog ili senzorni terapeut. Prvi dolazak djeteta u senzornu sobu bitan je za procjenu pa ga zato treba snimiti. Izuzetno je važno da dijete i tijekom procjene i tijekom tretmana bude boso. Nakon obavljene procjene određuju se ciljevi za dijete. Za tretmane u senzornoj sobi dobri su kandidati djeca sa sljedećim simptomima disfunkcije senzorne integracije: zaostajanje u motoričkom razvoju, teškoće motoričkog planiranja, nesimetrično držanje tijela, nespretnost, odbijanje maženja i diranja, teškoće samoregulacije, smetnje spavanja, sisanja, hranjenja, pijenja, pretjerane reakcije na neopasne podražaje, dodatna hiper ili hipo aktivnost, hipertonus ili hipotonus, poremećaj uzbuđenosti i percepcije, slaba sposobnost zapažanja, slabost koncentracije, pažnje, učenja, poteškoće govora, smetnje ponašanja, otežano igranje.

Ciljevi tretmana usmjereni su na pomaganje djetetu u onim teškoćama na koje ukazuje dijagnostika senzorne integracije i na postojeću, od djeteta izabranu aktivnost u određenom terapijskom okruženju. Pri tome je važno napomenuti da slijedimo djetetove interese, ali ujedno nastojimo imati na umu organizaciju aktivnosti u skladu s postavljenim ciljevima.

Skip to content