Projekti

Ruksak (pun) kulture

Ruksak (pun) kulture

Ruksak (pun) kulture program je čiji je cilj priprema i provedba različitih kulturnih i umjetničkih programa, a svrha mu je poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranm i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske.

Program se provodi od 2013. godine te je do 2022. godine gotovo 51 000 djece sudjelovalo u njemu. Ruksak (pun) kulture neosporivo je pridonio kulturnom osvješćivanju i izražavanju te učinio umjetnost i kulturu dostupnim svoj djeci u Hrvatskoj.

U Centru za autizam ovaj se program provodi od 2023. godine te obuhvaća područja glazbene i vizualne umjetnosti, te programe studenata umjetničkih akademija. Većina učenika koji pohađaju Centar za autizam pokazuje znakove glazbene darovitosti, a glazba im pomaže u savladavanju svakodnenih aktivnosti. Učenici kroz izražavanje raznim likovnim i vizualnim tehnikama i medijima dobivaju posrednika za komunikaciju i interakciju s okolinom te emocionalnu regulaciju. Ovim je programom omogućeno da budu ravnopravni dionici kulturnog života zajednice te da se neposrednim uključivanjem u kulturna zbivanja jača njihova samosvijest i osjećaj uključenosti u društvo.

Više informacija o samome programu dostupno je na stranici Ministarstva kulture i medija: https://min-kulture.gov.hr/aktualno/ruksak-pun-kulture-16272/o-programu/9250

Skip to content