Izvannastavne aktivnosti

Domaćinstvo

Domaćinstvo

Izvannastavni predmet Domaćinstvo provodi se jednom tjedno, tijekom cijele školske godine, s učenicima razredne nastave.   

Planirane aktivnosti ostvaruju se individualnim radom, radom u paru i grupnim radom. Aktivnosti su planirane ovisno o potrebama i mogućnostima svakog učenika. 

Glavni cilj nastave Domaćinstva je usvajanje praktičnih znanja i vještina neophodnih za samostalno snalaženje u kućanstvu. Učenici na nastavi uče pravilno koristiti kuhinjska pomagala i uređaje te savladavaju osnove kuhanja. 

Rješavajući različite zadatke učenici uče o važnosti pravilne prehrane, razvijaju higijenske navike, uče o primjerenom ponašanju za stolom te usvajaju vještine potrebne u svakodnevnom životu. 

Program obuhvaća aktivnosti kao što su prepoznavanje vrsta hrane i osnovnih namirinica; postavljanje stola; posluživanje jela; pranje, rezanje i ljuštenje voća i povrća; priprema jednostavnih obroka i napitaka i dr. Kod pripreme različitih jednostavnih obroka i napitaka učenici slijede pisane i slikovne upute (recepte). 

Kroz nastavu Domaćinstva svojim učenicima želimo omogućiti da uče iskustveno, razvijaju socijalne vještine i osnažuju vlastite mogućnosti. 

Skip to content