Projekti

Autizam i apsolutni sluh

Autizam i apsolutni sluh

Autizam i apsolutni sluh naziv je projekta kojim se Centar za autizam, Osijek prijavio na Javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2022./2023.

 

Učenicima s poremećajima iz spektra autizma glazba je vrlo korisno sredstvo izražavanja jer njome mogu iskazati svoje osjećaje, misli i trenutna raspoloženja bez uporabe riječi. Apsolutni sluh je sposobnost koju posjeduje 1 od 10 000 ljudi, a ovaj iznimni talent se kod osoba s poremećajima iz spektra autizma javlja puno češće. Apsolutni sluh podrazumijeva prepoznavanje tonova bez prethodnog tonskog oslonca te reproduciranje istih glasom.

Cilj ovoga projekta je istražiti funkcionalnu upotrebu ove iznimne sposobnosti u svrhu razvoja pažnje i percepcije kod djece s poremećajima iz spektra autizma. Također će se raditi na unaprjeđenju samopouzdanja učenika, njihovoj kreativnosti, motivaciji, suradnji te glazbenim vještinama. Istražit će se i potencijalna glazbena darovitost i kod ostalih učenika raznih uzrasta.

 

Novac dobiven projektom potrošit će se na glazbene instrumente kojima će se opremiti učionica Glazbene kulture, ali i ostale učionice. Također se planira uložiti i u potrošni materijal potreban pri svakodnevnom radu.

Skip to content